prośba o identyfikacje szabli

/ 8 odpowiedzi / 5 zdjęć
proszę o pomoc w identyfikacji tej szabli

shi-go


Po tym zdjęciu zidentyfikować można jedynie rękojeść.Najlepiej wstaw zdjęcia całości - razem z głownią.
Co do rękojeści, to według mnie jest nietypowo skompilowana.Trzon rękojeści - chwyt - określany jako "pistoletowy",konstrukcyjnie nawiązuje do szabel tatarskich.Natomiast jelec krzyżowy prosty, jest typowym jelcem szabel węgierskich.
Wstaw zdjęcia głowni, zobaczymy co to za żelazo.
Pzdr. (2016/02/07 15:29)

becia8311


ok kolejne zdjęcie (2016/02/08 13:21)

becia8311


i kolejne zdjęcie (2016/02/08 13:24)

shi-go


Głownia o profilu zmiennym, wydatnie poszerzone pióro z młotkiem,

na dodatek zastawa z progiem.

Przekrój głowni płaski, przekrój  pióra soczewkowy.

Głownia ta nosi cechy co najmniej trzech typów szabel.

1. taki typ konstrukcyjny głowni posiadały szable tureckie – pala-.

Jednocześnie ten typ szabli deklasuje rękojeść.

2. poszerzone pióro z młotkiem – jest cechą polskiej karabeli.

Jednocześnie rzadko występuje wraz z zastawą z progiem.

Jeżeli już występuje, to głownia wyważona jest taliowaniem w postaci dwóch

lub trzech strudzin.

3. Zastawa z progiem występuje w polskich szablach zwanych szablami husarskimi.

Jednocześnie głownia posiada przekrój kołowy i nie posiada poszerzanego pióra.

 

Moim zdaniem jest to rzemieślnicza produkcja, naśladująca wschodni typ szabli.

Z elementami węgierskimi i polskimi.

Przy złożeniu tej głowni z taką rękojeścią, szabla ta musi posiadać kiepskie wyważenie,

jak i posiadać słabą zdolność do fechtunku, tak z konia, jak i pieszo.

Typowa dekoracja kominkowa nie mająca odniesienia do konkretnej szabli

i konkretnego kręgu kulturowego.

 

Ps.

Na jednym zdjęciu można zobaczyć trawienie na głowni.

Proszę o zdjęcie zbliżenia tej dekoracji.

 

Pzdr.

(2016/02/09 20:23)

Hermann


Czołem Staszku,
w tym wypadku mamy do czynienia z przedmiotem ozdobnym przypominającym szabelkę wschodnią (turecką), z oryginałem nie ma owy przedmiot nic wspólnego.
PozdrawiamAlek  (2016/02/12 21:03)