Motorówka-ślizgowiec do transportu chorych
Wróć na główną stronę forum strona główna forum Odpowiedz załóż nowy wątek

Szukaj na Forum: wyszukaj na forum szukaj

Motorówka-ślizgowiec do transportu chorych

MILITARIA Pojazdy historyczne Motorówka-ślizgowiec do transportu chorych
Dotyczy: II Wojna Światowa, Kampania wrześniowa 1939, Odzyskanie niepodległości 1918,

utworzono: 2010/02/06 20:03
Niby wątek dotyczy pojazdów, ale nie bardzo wiem, gdzie zapytać o jednostkę pływającą. Może ktoś z kolegów czy koleżanek wie coś więcej na temat tego kutra-motorówki, zwanego "ślizgowcem".

Podgląd zdjęć na forum tylko
dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto lub zaloguj się
#1735 wysłano: 2010/02/08 12:57

darda
Dodaj darda do swoich znajomychWyślij wiadomość do darda7
Pojazd to pojazd - może być pływający :-)

Ślizgowiec, gliser, ślizgacz - motorówka przystosowana do pływania w ślizgu.

Przed wojną przważała nazwa "ślizgowiec", obecnie "ślizgacz".

Użycie tego ślizgacza do transportu chorego było raczej incydentalne, bo główne militarne zadania to szybki transport, łączność, ew. rozpoznanie. Kto pływał lekką i szybką motorówką wie, że nie jest to specjalnie komfortowe, więc do transportu sanitarnego - oprócz sytuacji wyższej konieczności - niespecjalnie się nadaje.

#1736 wysłano: 2010/02/08 13:04

darda
Jeszcze taka fotka.
Wygląda na to, że na wszystkich tych zdjęciach jest jeden typ "ślizgowca". Nie wiedziałem, że to Modlin je produkował.

#1740 wysłano: 2010/02/09 09:54

darda
A jak już o "ślizgowcach" mówimy, to jeszcze zdjęcie takiej konstrukcji z 1928 roku udało mi się znaleźć. Nie znam niestety losów tej maszyny, nie wiem też, czy istotnie Prezydent z niej kiedykolwiek korzystał.

#1741 wysłano: 2010/02/09 10:00

Steiner
Dodaj Steiner do swoich znajomychWyślij wiadomość do Steiner21
Czyli ta nazwa normalnie funkcjonowała w terminologii motorowodnej.

#1742 wysłano: 2010/02/09 11:05

darda
Jak najbardziej, choć żeby nie było zbyt prosto, ślizgowcami nazywano też wodoloty, czyli jednostki na hydroskrzydłach.
Wodolotami Polska Marynarka Wojenna była na tyle zainteresowana, że rozważano zakup opartych na tej zasadzie kutrów, a w zasadzie motorówek torpedowych. Co ciekawsze, ofertę budowy takich takich jednostek złożyła na początku 1937 roku niemiecka firma Aktiengesellschaft Gebruder Sachsenberg w Dessau/Rosslau. Do zawarcia kontraktu ostatecznie nie doszło, ale to zupełnie inna historia, i rzecznych "ślizgowców" nie dotyczy.

Mapa strony | Portal Historii Ożywionej www.dobroni.pl © Copyright 2009. All rights reserved. | wędkarstwo