strona główna forum

Pagony rzeczywistych pułków z danej bitwy

MILITARIA Mundury wojskowe na forum

I Wojna Światowa

Dodaj nowy wątek nowy wątek
utworzono: 2012/02/18 12:06
Umundurowanie armii … 36 rekonstruktorów | 41 wątków
Jesli chcesz podyskutować o carskiej armii, jej um…

Jako kolejny etap rekonstrukcyjnego rzemiosła może wypadało by zastanowić sie czy nie warto zaopatrzyć sie w pagony konkretnych pułków czy formacji z konkretnej bitwy?

Są inscenizacje, gdzie faktycznie biorą udział GRH konkretnych jednostek z danej bitwy. Dla przykładu:
-szarża pod Wólka Węglową 1939 - 14 Pułk Uł.Jazłowieckich
-Mokra, Bzura 1939 - 7 bat rozp 4 Dyw Panc WH
-Olszynka Grochowska 1831- 4 Pułk Piechoty KP
-Kołobrzeg 1945 - 3 Dyw Piech

Jednocześnie należy mieć na uwadze przywiązanie poszczególnych GHR do swoich barw odtwarzanej jednostki.

Może warto sie pokusić o:
-posiadanie konkretnych pagonów na konkretna bitwę z numerami walczących tam pułków
-posiadanie pagonów "neutralnych" bez jakichkolwiek szyfrówek, zakładanych TYLKO na czas samej inscenizacji.
Jakie jest Wasze zdanie?

Podgląd zdjęć na forum tylko
dla zalogowanych użytkowników

załóż konto lub zaloguj się

#39039 wysłano: 2012/02/18 12:55
Jestem za neutralnymi pagonami na bitwę, bo wtedy wyglądać będziemy jednakowo, ale czy w armii carskiej były takie gołe pagony?

#39040 wysłano: 2012/02/18 13:13
No właśnie gołe pagony mogą stanowić problem bo w takich hasała Lejb-Gwardia....

Podgląd zdjęć na forum tylko
dla zalogowanych użytkowników

załóż konto lub zaloguj się

#39041 wysłano: 2012/02/18 13:24
No to proponuje pułk z niebieskim spodem co Wy na to?

#39047 wysłano: 2012/02/18 15:18
Jak niebieskie to może 71 :)

#39049 wysłano: 2012/02/18 15:33
Po mojemu to taki jednorodny stan rzeczy ciężko będzie osiągnąć, chociaż byłby bardzo fajny. 

Każda grupa chce jednak swój pułk reprezentować. Jeśliby zaś organizator zrobił komplety konkretnych pułków to pozostaje problem, że co roku musiałby mieć kilka kompletów zapasowych, ponieważ nie wiadomo czy te same grupy i w takiej samej liczebności by się zjechały. No chyba, że byłyby wydawane na samą imprezę a potem wracały do organizatora... Ale spróbować warto.. co do Gorlic to pomysł z 2 brygadą wydaje się całkiem fajny. Tylko który pułk wybrać. Ja już bardziej sprecyzować jednostek nie potrafię. 

Noi mam taki szalony pomysł. Załatwić czyste pagony oraz załatwić jakoś wymienne szyfrówki (byle nie z folii, może jakiś plastik, stylizowane blaszki - tak żeby wyglądały na grube warstwy farby). Ale tutaj pozostaje kwestia zaczepienia. Np każdy otrzymałby zestawik cyferek, które w zależności od imprezy odpowiednio by przyczepiał na pagony. Trzeba byłoby ustalić które pułki na których imprezach tak żeby nie robić wszystkich cyferek a potrzebne zduplikować.

#39052 wysłano: 2012/02/18 16:27
No niby tak, ale to cały czas jakiś "erzats".
W końcu komu bardziej ma zależeć na odtwarzanych sylwetkach, Organizatorowi czy samym uczestnikom...?

Przecież poza 69 Riazańskim, pozostałe grupy funkcjonują pod wcześniejszymi nazwami odtwarzanych jednostek. Dla przykładu, nie spotkałem się, aby ktos mówił:
-chłopaki z 5 Kałużskiego( bo to i wymówić trudno), tylko chłopaki z Kampinosu, czy zamiast 21 Muromskiego - Pionierzy 40 PP...
Owszem, na potrzeby prezentacji, czy wystąpień w miejscach zakwaterowania pułków, mozna zakładać swoje pagony.
Natomiast "na wyjeździe" dobrze by było zobaczyć numery pułków rzeczywistych. Bo to i ładunek edukacyjny poważniejszy:)

Drogi sa dwie:
-możemy pójść o krok do przodu i w miejscach bitew nosić pagony rzeczywistych pułków
lub
-zostać przy tym co mamy

Decyzja należy TYLKO do nas. Na prezenty od organizatora bym nie liczył...
Wiąże się to jednak z pewnymi nakładami finansowymi, czego także nie należy lekceważyć.
Potencjalne miejsca bitew i inscenizacji, w tym roku, to:
Tomaszów Mazowiecki
Gorlice
Bzura
Bolimów
Przasnysz
Giżycko

To kilka setek do wydania. 

#39053 wysłano: 2012/02/18 16:53
Jest więcej grup wykorzystujących nazwę pułku w nazwie grupy. Chociażby 14 PSS czy 71 PP. Można porobić kilka kompletów pagonów. Ale trzeba dokładnie określić konkretne jednostki.....

#39055 wysłano: 2012/02/18 17:19
Tu widzę pewna niedogodność, gdy jedne miejsca "wypadną" z cykliczności, a pojawią się kolejne...

#39063 wysłano: 2012/02/18 19:31
"...Jako kolejny etap rekonstrukcyjnego rzemiosła może wypadało by zastanowić sie czy nie warto zaopatrzyć sie w pagony konkretnych pułków czy formacji z konkretnej bitwy?

Są inscenizacje, gdzie faktycznie biorą udział GRH konkretnych jednostek z danej bitwy. Dla przykładu:
-szarża pod Wólka Węglową 1939 - 14 Pułk Uł.Jazłowieckich
-Mokra, Bzura 1939 - 7 bat rozp 4 Dyw Panc WH
-Olszynka Grochowska 1831- 4 Pułk Piechoty KP
-Kołobrzeg 1945 - 3 Dyw Piech..."

Pozwoliłem sobie zacytować tylko ten fragment. Osobiście uważam, że to zły pomysł szczególnie gdy dotyczy II W.Ś..  W 1939 roku jednostki wyszły z koszar bez incjałów i numerów pułkowych, a jeżeli chodzi o Armię Polską powstałą u boku ZSRR - nie było czasu na takie ekstrawagancje. Uważam też, że stosowanie takowych naramienników byłoby więc niezgodne z prawdą historyczną i być może co niketórzy zaczęliby twierdzić, że tak było na prawdę. Okres I W.Ś to co innego - nie jestem ekspertem, ale z tego co wiem w początkowym okresie wojny wojska wyszły "kolorowo" umundurowane i dopiero pierwsze wielkie straty rozpoczęly proces przemundurowywania w mundur polowy. Uważam też, że stosowanie takich oznaczeń na naramiennikach /dotyczy tylko okresu międzywojennego/ jest już realizowane podczas występowania w umundurowaniu służbowym i wieczorowym. Ale to jest tylko moje prywatne zdanie.

#39065 wysłano: 2012/02/18 19:57
Tu raczej chodzi o okresy historyczne, gdzie owe numery pułkowe były na naramiennikach. Jako, że rozmawiamy o okresie I wojny św, podobne zagadnienie może dotyczyć armii pruskiej.

Może w ogóle nie ma sie nad czy zastanawiać i każda grupa pozostanie przy swoich barwach...?

Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 19:58:40
#39105 wysłano: 2012/02/19 08:51
jak dl mnie pomysł bardzo fajny. Dorobić trzeba jeszcze pagony 1LP i w tych paradować dzieć przed rekonstrukcją

#39132 wysłano: 2012/02/19 13:33
W 2010 na Bolimowie strona carska dostała od organizatora pagony 221p ( potem się okazało że to błędna numeracja) niestety pogonów nie starczyło dla wszystkich. :(

Pomysł dostatnia pamiątkowych pagonów z inscenizacji bitwy za sponsorowanych przez organizatora oprócz żołdu uważam za idealne rozwiązanie.

Pozostaje tylko kwestia aby wymóc to na organizatorze, wyszukania dodatkowych funduszy na pagony.

A dalej to znalezienie najlepszego wytwórcy który wykona np: 50-100 kompletów

Historyczne Forum dyskusyjne w Portalu dobroni.pl strona główna forum

Ostatnie posty w tym pokoju:

|0.132|