strona główna forum

M26 pershing Heng Long 1:16

MODELE Modele czołgów na forum

Dodaj nowy wątek nowy wątek
utworzono: 2012/01/15 10:41
Modele w skali 1/16 16 rekonstruktorów | 14 wątków
Kącik dla fascynatów modeli w skali 1:16 - relacje…

Na wstępie oczywiście wypada się przedstawić, gdyż to mój pierwszy post na tym forum. Z modelarstwem miałem do czynienia już wcześniej przy okazji budowy makiety kolejowej w skali TT, czyli 1:120. Tutaj jednak znalazłem się z winy niedawno nabytego m26 pershing w skali 1:16 ze stajni Heng Long. Jakość nie jest pierwszorzędna ale miała to być zabawka dla dziecka, a że nie mogłem na niego patrzeć wziąłem się do roboty. Tym bardziej, że w wojsku byłem działonowym.
Dodam jeszcze , że czołg kupiłem używany i to w nie najlepszym stanie. Okazało się, że ma parę braków, na szczęście wszystko do nadrobienia. Zacznijmy od zdjęć - czołg po wyjęciu z pudła:
brak liny na tylnej płycie
ułamane anteny
Nie dość, że paskudnie plastikowe to jeszcze wybrakowane skrzynie
I na koniec mocowanie karabinu też ułamane
Na pierwszy rzut poszła lina. Zrobiłem ją z wnyka - linka 3mm (jestem leśnikiem , ściągam - nie zakładam :D ), końce odlałem z ołowiu
Po drugie wywaliłem ohydne skrzynie. Nowe z kartonu modelarskiego, forniru malowanego lakierobejcą oraz przybrudzone olejną.
Malowanie to przeskalowana kalkomania z modelu tamiya. Malowałem też olejem.
Do tego jak widać pare duperelek typu szpadel, plandeka siatka i inne pakunki. Z moliny zrobiłem też coś na kształt siatki maskującej. Narazie niewielki kawałek, starcza zaledwie na lufę.
http://imageshack.us/photo/my-images/580/dscf6651.jpg/
 Wygląda już lepiej ale wiele jeszcze do zrobienia. Zdechła już ładowarka i czekam na nową voltcraft. Ta z pudła to straszna tandeta. W środku tylko trafo, mostek i kondensator.
 Poza tym zauważyłem, że jeden silnik (klasa 380) chodzi nieco gorzej. Na słabej baterii czołg ma problem ze skręcaniem w jedną stronę. Na początku podejrzewałem przekładnię, ale na pełnym aku jest ok. Zębatki jak nowe, sprawdzałem.
Mocno też chciałem go pomalować , ale tu też brakuje mi doświadczenia. poza tym nie mam aerografu.
W terenie radzi sobie nieźle:
http://www.youtube.com/watch?v=aOxQLXU6VR0&feature=youtu.be

Podgląd zdjęć na forum tylko
dla zalogowanych użytkowników

załóż konto lub zaloguj się

Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 11:03:42
Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 11:15:01
#36905 wysłano: 2012/01/15 10:55
Wybaczcie, że post pod postem ale za późno znalazłem opcję edytuj. Dorobiłem jeszcze brakujące antenki:

Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 11:16:20
#36916 wysłano: 2012/01/15 16:51

Aby trochę urealnić wygląd tego czołgu, to możesz lufę karabinu pomalować farbą o kolorze "gun metal". Nie musisz tego robić aerografem, wystarczy pędzelek. Za pomocą rdzawej farby możesz zrobić przetarcia na krawędziach wystających elementów. Tak samo, tylko z umiarem, odpryski farby na elementach często dotykanych. Do imitacji zakurzeń stosuje się gotowe pastele np. firmy MIG. Mają całą gamę kolorów piasku, błota, nawet kolor do zacieków przy wlewie paliwa.

Powodzenia

#36987 wysłano: 2012/01/16 15:00
Jeszcze nie wymyśliłem z czego dorobić ułamane mocowanie karabinu. Odnośnie malowania znalazłem interesujące filmy wideo, oto link:
 warte obejrzenia.
Ale dzięki za cenne rady.
Ładowarkę już mam nową z delta peak, więc z korzyścią dla pakietów. Dorobiłem jeszcze drugi z akumulatorów 2100mah. Niestety spaliłem aparaturę. Szukam nowej.
 Póki co dalej dziergam siatki maskujące, dorzuciłem też belkę do samowyciągu, choć nie znalazłem żadnego zdjęcia m26 z takową. Pomysł zaczerpnąłem z wojska.
A co do błotka, to mam póki co naturalne :-) Jeszcze nie zdążyłem wyciągnąć go na śnieg przez ten nadajnik.

Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 15:03:31
#38265 wysłano: 2012/02/02 22:56
Witam ja też jestem tu nowy i szukam osób zajmujących się modelami czołgów RC.
Ja osobiście zajmuje się modelem Tygrysa kupiłem model firmy  Heng Long 1:16 i zacząłem go powoli przerabiać założenie moje jest -przerobienie go na model metalowy RC .
zacząłem od zmiany kuł plastikowych na kola metalowe ,wymieniłem wytwornice dymu na lepszą
to wersja podstawowa-    

#38339 wysłano: 2012/02/04 14:02
Cześć

też jestem nowy na forum - więc na wstępie witam wszystkich :)  doświadczenie modelarskie dopiero zdobywam i pastwię się nad dwoma modelami PERSHINGA I TIGERA:

model pershinga 1:16 właśnie maszyna przechodzi modyfikacje - jakoś wykonania skrzyń i innych elementów woła o odrobinę pracy :), jak będę mieć pozytywne efekty wrzucę parę fotek na forum.

Jeżeli chodzi o kłopot ze skręcaniem - w moim modelu jest dokładnie to samo - nie wiem w czym problem ale na słabej baterii radzi sobie zdecydowanie gorzej.

TIGER jest wykonany znacznie lepiej , później zapodam kilka zdjęć.

Pzdr

#38356 wysłano: 2012/02/04 21:25
bateria i stopień naładowania ma duże znaczenie przy takich modelach .

#38411 wysłano: 2012/02/06 10:49
Pewnie masz rację. Na Twojej fotce widzę podobnego TIGERA - czy to model o uroczej nazwie TIKI ? :)

#38424 wysłano: 2012/02/06 20:47
Model na zdjęciu po wyżej to model Heng Long wersia tańsza a model na małym zdjęciu to model  TIKI.    I jest w trakcie przerabiania na model w całości metalowy RC

#39350 wysłano: 2012/02/25 09:38
To mam taki sam model. Sorry za off topic ale kombinowales moze nad uszczelnieniem Tigera ?

#39356 wysłano: 2012/02/25 19:59
Na dzień dzisiejszy zajmuje się zmianą górnego pancerza i wieży z plastiku na metal piszę o tym na forum Model RC w skali 1:16 czołgu Tiger    tam możesz zerknąć o uszczelnieniu tygrysa myślałem ale zostawiam na później . 

Historyczne Forum dyskusyjne w Portalu dobroni.pl strona główna forum

Ostatnie posty w tym pokoju:

|2.242|