Carskie GRH w Polsce.WIADOMOŚCI |
nowy wątek utworzono: 2010/12/09 23:18
Umundurowanie armii …
36 rekonstruktorów | 41 wątków
Jesli chcesz podyskutować o carskiej armii, jej um… |
|
| #22578 | wysłano: 2011/06/07 14:48 | |
|---|---|---|
|
Alez nie mowie, ze nie bylo nic slychac, bo przeciez nie bylem. Nie widzialem zadnych zdjec z muzykowania - to sie wtracilem. A ze akurat slucham od czasu do czasu takich rzeczy z sieci... :)
|
||
| #39214 | wysłano: 2012/02/20 10:12 | |
|
Zabieram się za robienie szyfrówek na pagony. I z tego "zabierania się" stanąłem na pomyśle i czystych pagonach. Potrzebuje wykonać szyfrówki 21 pp czy macie może jakieś wskazówki jak to zrobić. Najlepiej krok po kroku :). Z góry dziękuję. |
||
| #39217 | wysłano: 2012/02/20 11:53 | |
|
Tak sie skąłda, że mam gotowe pagony 21pp na zbyciu :)
|
||
| #39219 | wysłano: 2012/02/20 12:59 | |
|
Potrzebuje wykonać szyfrówki 21 pp czy macie może jakieś wskazówki jak to zrobić. Najlepiej krok po kroku :). Ze strony bergenschild ściągnij wzory cyfr, wykorzystaj je do zrobienia szablonu ze sztywnego kartonu ( poprstu wytnij je). Szablon przyłóz do pagonu i nakładaj pędzelkiem zółtą farbę olejną( taka jaką maluje sie obrazy olejne). Uwaga- farba musi byc gęsta aby nie rozpływała sie na tkaninie, dlatego nie polecam kombinowania z farbami akrylowymi do tkanin. |
||
| #39224 | wysłano: 2012/02/20 16:21 | |
|
Ja używam modelarskich farb akrylowych firmy Citadel Games Workshop. Mają odpowiednia gęstość, są wodo-rozcieńczalne, po wyschnięciu są nie do ruszenia, jednocześnie bardzo ładnie sie "starzeją".
Dla ułatwienia, dobrze jest wyciąć szablon o wymiarach pagonu i wrysować a następnie wyciąć szyfrówkę. Na takim szablonie, łatwiej jest rozrysować sobie wszystkie odległości. Tekturka musi byc na tyle sztywna, żeby można było ja odpowiednio docisnąć, żeby brzegi szablonu sie nie zawijały. Jednocześnie niezbyt gruba, bo ciężko będzie wycinać skomplikowane kształty cyferek. Pierwszy raz maluję przez szablon, kolejne razy już ręcznie, pędzelkiem, do uzyskania odpowiedniej grubości nałożonej farby. Dla ułatwienia, przed malowaniem, dobrze jest "ogolić" sukno starą maszynką do golenia. Sukno nie jest już takie "włochate" i ładnie przyjmuje farbę. |
||
| #39289 | wysłano: 2012/02/22 19:13 | |
|
Wielkie dzięki za pomoc!
|
||
strona główna forum
Ostatnie posty w tym pokoju: