strona główna forum

Bolimów 1915 III Międzynarodowy Zlot Historyczny

WIADOMOŚCI Zapowiedzi imprez historycznych na forum

I Wojna Światowa

Dodaj nowy wątek nowy wątek
utworzono: 2012/02/15 22:00

Gmina Bolimów i stowarzyszenie Inicjatywa Ziemi Bolimowskiej zapraszają do Bolimowa na III Międzynarodowy Zlot Historyczny i Rekonstrukcję Bitwy Bolimów 1915.

W tym roku impreza odbędzie się 20, 21 lipca 2012 tj. piątek i sobotę . W piątek wieczorem epizod bitwy nocnej, natomiast w sobotę o godzinie 16.00 główna rekonstrukcja "Bolimów 1915".  

Rekonstrukcja i zlot zostaną połączone z II Międzynarodowym Festiwalem Rzemiosła Dawnego w Bolimowie, który odbędzie się w niedzielę 22 lipca. Podobnie jak w roku ubiegłym na festiwalu zaprezentują się osoby, które pielęgnują ginące już zawody i rzemiosła. Będzie można zobaczyć oraz zakupić różne przedmioty wykonane przez garncarzy, kowali, rzeźbiarzy, artystów ludowych itp. Przyjazd na imprezę możliwy już od czwartku 19 lipca.

Zainteresowanych przybyciem rekonstruktorów, grupy rekonstrukcyjne, sympatyków czasu I wojny, oraz uczestników poprzednich zlotów prosimy o kontakt: stowarzyszenie-izb@wp.pl lub tel. 505 248 181 zarząd stowarzyszenia

Podgląd zdjęć na forum tylko
dla zalogowanych użytkowników

załóż konto lub zaloguj się

#38846 wysłano: 2012/02/15 22:46
Piotrek wstaw to jako wydarzenie do kalendarium

#38854 wysłano: 2012/02/16 09:09

Czy to jest inna impreza niż ta :

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,iii-rekonstrukcja-bolimow-1915,9086 ? Strona www jest taka sama, terminy inne....

#38855 wysłano: 2012/02/16 09:17
Jeśli to będzie rekonstrukcja bitwy pod Bolimowem to jeśli się nie mylę Austriaków tam nie było ?
Czy są przewidziani ?

#38886 wysłano: 2012/02/16 15:22

Czy to jest inna impreza niż ta :

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,iii-rekonstrukcja-bolimow-1915,9086 ? Strona www jest taka sama, terminy inne....

byłem na stronie organizatora i widzę że założyli wątek - REKONSTRUKCJA 2012 ale jakoś sobie nie życzą żeby ktoś obcy zaglądał bo trzeba znać jakieś hasło

#38917 wysłano: 2012/02/16 20:40
Żołnierze Najjaśniejszego Pana mieli swój epizod w tej bitwie. Był to udział enigmatyczny ale za to bardzo głośny. W pobliżu frontu stacjonowała "wypożyczona" od sojuszników bateria moździerzy 305 mm. W samej miejscowości Bolimów widziani byli obserwatorzy CK, podający koordynaty dla celowniczych. Swoim kolorem mundurów i mocną głową zapisali się w pamięci niektórych uczestników i pamiętnikarzy strony niemieckiej tych okrutnych czasów. Wskazanym byłoby takie zdarzenie zasygnalizować. Co prawda moździerza jeszcze nie zbudowaliśmy ale Pedro już zapewne coś odlewa.

#38926 wysłano: 2012/02/16 22:24
To prawda moździerze austryjackie były pod Suchą, Sochaczew i Wyszogrodem a w październiku 1914 roku o Sochaczew i Brochów walczyła 7 dywizja kawalerii CK. 

#38929 wysłano: 2012/02/16 22:55

Informację podałem na prośbę organizatorów. Więcej informacji i kontakt także na stronie Inicjatywy Ziemi Bolimowskiej: www.bolimow1915.pl

Przyjeżdżać można już od czwartku 19tego. Można i wcześniej, tylko trzeba zgłosic organizatorowi. Miejsce jest to samo jak w 2011. Ponieważ jest to zlot, więc także są mile widziane osoby zainteresowane tematem I wojny, pasjonaci, kolekcjonerzy, także wytwórcy replik itp. 

Z roku na rok przybywa ludzi zainteresowanych tematem, a także rekonstruktorów. Zlot jest okazją do spotkania i wzięcia udziału w widowisku historycznym. Jeszcze kilka lat temu rekonstruktor I wojenny był czymś w rodzaju UFO. A ja nawet spotkałem się z opinią osób że trzeba mieć niepokolei w głowie by się przebrać w mundur zaborcy tj. żołnierza carskiego.

Na szczęście już jest normalniej i rekonstruktorów więcej, tak więc wystarczy na pewno na obdzielenie 2 imprez które są w ten sam lipcowy weekend :)

Co do austriackiego moździerza - z Rovereto pewnie nam nie wypożyczą, ale zawsze miło jest wiedzieć, że jeden z nich przeżył do dzisiejszych czasów i stacjonuje w tamtejszym muzeum!

#38931 wysłano: 2012/02/16 23:26
Muzeum w Sochaczewie prowadzi rozmowy na temat wypożyczenia tego moździerza.

#38942 wysłano: 2012/02/17 09:05

Trochę ciasno jest w tym terminie :

20-21 VII Bolimów

20-22 VII - Przasnysz

#38943 wysłano: 2012/02/17 09:31
I Kutno-Leszczynek.

20-21 VII Bolimów

20-22 VII - Przasnysz

#38945 wysłano: 2012/02/17 11:12
moderator
A wszystko w okresie urlopowym, który duża część rekonstruktorów poświęca rodzinom, by mieć wolne na sierpniowe i wrześniowe inscenizacje...

Obawiam się, że zbyt wielu chętnych do udziału w tej imprezie w tym terminie nie będzie, choć kto tam wie? Może pojawiły się w Polsce nowe reprezentujące wysoki poziom grupy odtwarzające początek Wielkiej Wojny, o których nie słyszałem?

Chętnie zapoznam się z relacjami z tej imprezy, bo samemu w tym terminie będę zapewne w innym rejonie Polski.

#38946 wysłano: 2012/02/17 11:17
Też nie mogę rwać się między dwoma / trzema imprezami!!!
:((((((((

#38962 wysłano: 2012/02/17 14:31
No cóż, jak większość wybieram się do Przasnysza, a potem na urlop.
Sprzęt także. Więc chyba "nie" w tym roku.

#38963 wysłano: 2012/02/17 14:52
miło będzie w Przasnyszu spotkać starych znajomych :)

#38969 wysłano: 2012/02/17 15:41
Zważmy ze to lipiec i już opadnie kurz po euro wtedy paliwo skoczy na 7zł. A organizatorzy nie będą oszczędzać na żołdzie dla rekonstruktorów i solidnie nam zapłacą.

Ja skalkuluje i wybiorę gdzie pojechać. :)

#38973 wysłano: 2012/02/17 17:21
Zważmy ze to lipiec i już opadnie kurz po euro wtedy paliwo skoczy na 7zł. A organizatorzy nie będą oszczędzać na żołdzie dla rekonstruktorów i solidnie nam zapłacą.

O rety! Jurek nie strasz! "Jackowski powiedział, że spadnie na 3 złote"

#38985 wysłano: 2012/02/17 18:27

O rety! Jurek nie strasz! "Jackowski powiedział, że spadnie na 3 złote"

Na wiosnę a w czerwcu na pewno będzie już trwać wojna z Iranem, więc dlaczego ma spadać na 3zł. ?

#38998 wysłano: 2012/02/18 02:31

Wy chłopaki o paliwie a Jakub napisał ważną rzecz, że jest szansa ściągnięcia austriackiej 305 z Rovereto do Sochaczewa! To byłoby wypożyczenie stulecia! Skoro obrazy podróżują między muzeami, to dlaczego nie ciężkie moździerze! Nie myślałem, że to możliwe, bo ja nie mogę pozwolić sobie na wypad do Włoch, a fotki by mi się przydały własne, zwłaszcza z kolegami z C.K. artylerii do artykułu o skodach!

#39020 wysłano: 2012/02/18 09:31
Bo my wolimy nie zapeszać ;)

#39781 wysłano: 2012/03/03 08:49
Może przekonać organizatorów do zmiany terminu? Jeszcze jest trochę czasu na dokonanie ewentualnych korekt!Proszę o komentarze w tym temacie.

20-21 VII Bolimów

20-22 VII - Przasnysz

#39782 wysłano: 2012/03/03 09:34
moderator
Może przekonać organizatorów do zmiany terminu? /.../

Ale po co?

Każdy organizator podejmuje decyzję o terminie imprezy po uprzednim rozważeniu wszelkich aspektów takiego a nie innego wyboru. Jedną z najważniejszych spraw jest wcześniejsze upewnienie się, czy grupy które chce się zaprosić mają w planowanym terminie czas. Kolejną czynnością jest ich zaproszenie.

Skoro organizatorzy "Bolimowa" określili taki właśnie termin imprezy, to domyślam się, że mają już zapewnioną przynajmniej podstawową jej obsadę i nie ma co się wtrącać.

#39806 wysłano: 2012/03/03 15:30
Też prosiłem, żeby Bolimów był w terminie historycznym, a nie podczas Dni Bolimowa i wobec fiaska możliwości współpracy tegoroczna impreza jest w Tułowicach w terminie historycznym. Ale jak Przasnysz chce rezygnować z historyczności imprezy, to chyba sprawa między Przasnyszem a Bolimowem. 

#39817 wysłano: 2012/03/03 16:35
moderator
Fakt, to problem zainteresowanych gmin.
Mnie to o tyle mało interesuje, że w lipcu i tak raczej urlop z rodziną na Mazurach spędzę. Do Przasnysza jeszcze bym się może urwał, bo będę blisko, ale przecież nie muszę :-)

#39847 wysłano: 2012/03/04 01:14

Zapraszamy Serdecznie Wszystkich,którym atmosfera panująca na II poprzednich organizowanych przez nas zlotach przypadła do serca. Bolimów otwarty jest dla wszystkich. W tym roku położymy większy nacisk na zapewnienie chętnym osobom możliwosc zwiedzenia okolicy i kilku cmentarzy. Zapewniamy jak w poprzednich 2 zlotach zakwaterowanie i warunki sanitarne,prysznice itp. Szczegółowe informacje udzielimy na stronie i forum stowarzyszenia - link poniżej.

Bardzo nam przykro, że w tym samym terminie jest Rekonstrukcja w Przasnyszu, do którego chętnie byśmy pojechali, jak i spotkali sie z Kolegami z Przasnysza u nas.Myślę że jest jeszcze szansa to zgrać. 

Prosimy o kontakt  e-mail  stowarzyszenie-izb@wp.pl , lub na oficjalnej stronie i forum   Stowarzyszenia Inicjatywa Ziemi Bolimowskiej        www.bolimow1915.pl

Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 01:23:21
#39849 wysłano: 2012/03/04 01:44

Oczywiście Tak jak i Piotr jestem mocno zainteresowany ,pojawieniem się z Włoch, możdzierza Skoda w Sochaczewie, bedzie to naprawdę wydarzenie stulecia po 97 latach. Slady po działaniu tego możdzieza mozna pod Bolimowem zobaczyć i dziś.Czekamy z niecierpliwością na dalsze info od Kuby Wojewody.

Historyczne Forum dyskusyjne w Portalu dobroni.pl strona główna forum

Ostatnie posty w tym pokoju:

|0.088|